Szybkie w wykonaniu mięso w stylu kapitana – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil.

Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Co ważne, gotujemy je na półtwardo, nie do końca, ponieważ w kolejnym etapie przygotowywania dania, ziemniaki będziemy jeszcze piec. W trakcie gotowania ziemniaków można przygotować sos beszamelowy.

W tym celu rozpuszczamy masło w rondelku. Gdy będzie płynne, dodajemy mąkę, gotujemy cały czas mieszając. Gdy pojawi się biała piana, do masła z mąką dodajemy zimne mleko, nie przerywając mieszania. Gdy sos zacznie wrzeć, natychmiast zdejmujemy go z ognia.

Kroimy mięso w kawałki, cebulę w pierścienie, ścieramy ser.

Formę do pieczenia smarujemy olejem. Układamy warstwę cebuli, na nią warstwę mięsa, nie zapominając o tym, by je popieprzyć i posolić, a następnie warstwę ziemniaków.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!