Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci w duszeniu kapusty i sprawią, że będzie ona delikatna i pyszna.
Duszona kapusta jest podstawą kuchni słowiańskiej. Jest to również jedna z najbardziej lubianych potraw w tej kuchni. Zazwyczaj przygotowuje się ją z czerwonej lub białej kapusty.
Do duszonej kapusty można dodać dodatki takie jak ziemniaki, kiełbasa czy grzyby. Można też zrobić z niej osobne danie. Wiadomo, że kapusta ma wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. Warto dowiedzieć się, jak gotować kapustę i jak wybierać to warzywo podczas zakupów.
Kapusta biała
Jasnozielone liście to znak rozpoznawczy dobrej białej kapusty. Główka powinna być jędrna. Do przygotowania białej kapusty posiekaj drobno marchew i cebulę i podsmaż je w oleju roślinnym na patelni lub w garnku. Gotuj warzywa przez 5 minut lub do momentu, gdy staną się złotobrązowe.
Następnie możesz pokroić kapustę i dodać ją do patelni. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut. Dodaj trochę wody i świeże pomidory lub pastę pomidorową. Duszenie młodej kapusty trwa około 15 minut, podczas gdy zwykła kapusta może zająć nawet 40 minut. Duszoną kapustę można podawać na ciepło lub na zimno ze śmietaną lub ziołami…
Comments are closed.