Prosty przepis na przygotowanie pysznej pieczonej karkówki – Zaskocz smakiem idealnie doprawionej i soczystej karkówki z pieca.

Ten przepis nie tylko spodoba się koneserom karkówki, ale też spodoba się osobom, które do tej pory za nią nie przepadały.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 2 kg pokrojonych w plasterki ziemniaków
  • 60 ml jasnego piwa
  • 100 gr bekonu
  • 200 gr śmietany kremówki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 biała i 1 czerwona cebula
  • łyżka miodu
  • przyprawa gyros
  • pęczek pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Przygotowujemy marynatę: mieszamy łyżkę miodu, piwo, olej oraz przyprawę do gyrosa.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojone w plasterki ziemniaki. Smarujemy je cienką warstwą przygotowanej marynaty. W reszcie marynaty marynujemy mięso. Zostawiamy na minimum 30 minut.

Boczek kroimy w kostkę, cebule w piórka lub krążki. Składniki te kładziemy na ziemniakach.

Na sam wierzch kładziemy zamarynowaną karkówkę. Blachę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Danie pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę.

Kiedy mięso z dodatkami się piecze, zajmujemy się przygotowaniem sosu. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Śmietanę (można ją zastąpić jogurtem naturalnym) mieszamy z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy sól, pieprz, czosnek i inne ulubione przyprawy: suszone zioła doskonale pasują.

Po upływie godziny, gdy mięso z ziemniakami i dodatkami będzie już gotowe, zalewamy je sosem i wkładamy do piekarnika na jeszcze kilka minut. W zależności od upodobań- możesz dorzucić inne warzywa: tak, aby zarówno miłośnicy mięsa, jak i warzyw mogli delektować się przepisem.

Tak przyrządzoną karkówkę można serwować z puree ziemniaczanym czy kluskami śląskimi. Idealnie sprawdzi się również jako propozycja na grilla- zamarynowaną w podany sposób karkówkę można ugrillować. Również będzie pyszna!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!