Takich kiełbasek jeszcze nie jadłaś. Wszystkim smakują, koniecznie warto wypróbować
Polacy są fanami soczystych kiełbasek. Niestety ciężko znaleźć takie z małą ilością konserwantów i szkodliwych dodatków. Na szczęście można je przygotować samodzielnie według poniższego przepisu!
Cevapcici – chorwackie kiełbaski przygotowuje się bardzo łatwo. Należy tylko dopilnować, aby wszystkie aromaty przeniknęły do mięsa i utworzyły zniewalającą kompozycję. Takie kiełbaski można usmażyć na patelni. Znakomicie sprawdzą się również jako przekąska z grilla.
Czego potrzebujesz do wykonania kiełbasek?
- 600g zmielonej łopatki wieprzowej
- 600g zmielonej wołowiny
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka sody
- olej
- 50ml wody oraz 30 ml wody mineralnej
- 15g soli
Sposób przygotowania:
Obrać czosnek i zetrzeć na tarce. Zagotować go w 50 ml wody i odstawić do ostygnięcia. Taką mieszankę dodać do mielonego mięsa i zostawić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Comments are closed.