Nikt nie robi lepszych. Delikatne klopsiki do zupy – pyszne kulki, a nie pozbawione smaku grudki.
Przepis na delikatne klopsiki do zupy, pozbawione grudek.
Aromatyczne klopsiki to świetny dodatek do ulubionej zupy, robionej według różnych przepisów. Polecanym mięsem na klopsiki jest mięso wieprzowe, dzięki temu kulki dobrze się trzymają i nadają wyrazisty smak bulionowi. Może też użyć wieprzowiny lub mięsa z kurczaka.
Jeśli nie posiadamy suszonej cebuli, możemy użyć świeżej cebulę. Zamiennikiem bułki tartej może być kasza manna, dzięki niej klopsiki są bardzo delikatne.
Takie mięsa kluki można zamrozić i w każdej chwili użyć do zupy. Można dzięki temu zaoszczędzić czas na przygotowanie posiłku.
Składniki:
- mielone mięso wołowe 450 g
- ¼ szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Przygotowanie:
Do mięsa wsyp bułkę tartą, dodaj jajko. Dodaj cebulę oraz pietruszkę, dopraw i dokładnie wymieszaj. Uformuj niewielkie kulki, najlepiej lekko zwilżonymi rękami.
Comments are closed.