Wyjątkowy przepis na krem do wypieków, który jest znany naszym babciom od dawien dawna, a jednocześnie jest naprawdę przepyszny.
Oto przepis na prosty i bardzo pyszny krem, który sprawdzi się do ciast, lodów lub deserów. Ten krem pierwszy raz jadłam w dzieciństwie, przepis odkryłam w przepiśniku mojej mamy.
Krem z tego przepisy wychodzi puszysty, bardzo delikatny i kremowy. Jest niezastąpiony podczas ciepłych letnich dni. Pokochają go mali i duzi. Możesz go zastosować do wybranego deseru.
Lista potrzebnych składników:
- 350 g śmietany 30%
- 100 g cukru białego
- 1 jajko
- 110 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 g wanilii
Według uznania:
- Czekolada biała
Wykonanie:
Masło należy wyjąć wcześniej z lodówki i zaczekać aż zmięknie.
Wymieszaj razem śmietanę, jako i cukier. Następnie do masy dodaj mąkę i wanilię.
Masę z jajkiem włóż do kąpieli wodne, cały czas dokładnie mieszaj, do momentu aż masa zgęstnieje.
Wystudź masę. Masło ubił i dodaj do masy.
Comments are closed.