Kremowe buraki z dodatkiem śmietany gotowe już w 30 minut. Łatwy i szybki przepis teściowej.
Buraki są zdrowym warzywem, które warto wykorzystywać w posiłkach.
Tym razem przedstawimy Wam prosty i tani sposób na przygotowanie buraków w śmietanie. Smak tego dania będzie odpowiadał nawet tym, którzy nie przepadają za burakami. Wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt sprawi, że pewnie jeszcze nieraz sięgniecie po nasz przepis.
Składniki:
- 500 g buraków ćwikłowych
- 180 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 150 g kwaśnej śmietany
- Sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Buraki umyj, obierz i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Możesz także spróbować ją zetrzeć na większych oczkach tarki. Cebulę podsmaż, dodaj buraki i smaż przez ok. 10 min. Mieszaj od czasu do czasu.
Dodaj śmietanę, czosnek (przeciśnięty przez praskę lub starty na mniejszych oczkach tarki, a ostatecznie drobno pokrojony), sól, pieprz. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykrywką przez ok. 20 min. Danie podawaj przyozdobione wybranymi ziołami i jako dodatek do czerwonego mięsa, drobiu czy ryb.
Comments are closed.