Przepis mojej mamy na pyszne ciasto ze śmietaną. Bardzo proste w wykonaniu.
Wiele osób uwielbia ciasta przekładane kremem. Jeśli lubisz zjeść do kawy pyszny, delikatny deser – to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem:
- 1 szklanka śmietanki 30%
- Cukier puder do smaku
Przygotowanie
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiej do miski. Śmietanę, jajka i cukier ubij na puszystą pianę. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj szpatułką.
Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao. Wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników. Dwie okrągłe foremki o tych samych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia. Wylej każdą z porcji ciasta do osobnej blaszki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Piecz blaty przez około 20 minut (jeśli nie masz dwóch identycznych foremek – możesz piec ciasta jedno po drugim). Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Po wystudzeniu przełóż blaty bitą śmietaną. Ciasto możesz ozdobić według własnych preferencji smakowych, na przykład startą czekoladą.
Comments are closed.