Przepis mojej mamy na pyszne ciasto ze śmietaną. Bardzo proste w wykonaniu.

Wiele osób uwielbia ciasta przekładane kremem. Jeśli lubisz zjeść do kawy pyszny, delikatny deser – to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 12%
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem: 

  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • Cukier puder do smaku

Przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i sodę oczyszczoną przesiej do miski. Śmietanę, jajka i cukier ubij na puszystą pianę. Wsyp przesianą mąkę i wymieszaj szpatułką.

Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao. Wymieszaj szpatułką tylko do połączenia składników. Dwie okrągłe foremki o tych samych wymiarach wyłóż papierem do pieczenia. Wylej każdą z porcji ciasta do osobnej blaszki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Piecz blaty przez około 20 minut (jeśli nie masz dwóch identycznych foremek – możesz piec ciasta jedno po drugim). Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Po wystudzeniu przełóż blaty bitą śmietaną. Ciasto możesz ozdobić według własnych preferencji smakowych, na przykład startą czekoladą.

Włóż na 3-4 godziny do lodówki. Opcjonalnie blaty możesz nasączyć ulubionym alkoholem rozcieńczonym z wodą.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!