Domowe krówki ciągutki – 15 minut i gotowe.Nie kupuj już ze sklepu, te są o wiele lepsze.
Domowe „Krówki” ciągutki w 15 minut. Zero chemii i zachwyt dzieci gwarantowane!
Jeśli chcesz wiedzieć, co wchodzi w skład tego, co jedzą Twoje dzieci i męczy Cię już zamartwianie się o to, czy w słodyczach ze sklepu nie ma zbyt dużo konserwantów i chemii, ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Chcemy dziś przedstawić Ci zdrowszą i tańszą alternatywę znanych i kochanych przez nas wszystkich „krówek”. Nasz przepis zadowoli nawet najbardziej wybredne dziecięce podniebienia i zapewni Tobie i Twojemu dziecku mnóstwo zabawy podczas jego realizacji.
Czas potrzebny do przygotowania „krówek” to zaledwie 15 minut, a składniki, jakich potrzebujesz są niedrogie i łatwo dostępne. Gęstość i twardość cukierków można dostosować według własnych upodobań.
SKŁADNIKI:
- 200 g cukru
- 45 g masła
- 40 ml mleka
- opcjonalnie szczypta kakao
PRZYGOTOWANIE:
Aby szybko przygotować cukierki potrzebna będzie patelnia z grubym dnem. Należy wsypać cały cukier na patelnię, a następnie włączyć ogień.
Cukru nie należy mieszać, jednak trzeba być czujnym i wychwycić moment, w którym cały się rozpuści. Kolejno powinno się zwiększyć ogień pod patelnią i dodać masło, a następnie mieszać powstałą masę.
Kolejnym krokiem będzie zagrzanie mleka w osobnym garnuszku, a potem dodanie go do gorącego cukru. Wszystko mieszamy ze sobą za pomocą szpatułki.
Powstałą masę gotujemy przez kilka minut, a następnie wlewamy do przygotowanych wcześniej foremek. Dobrym wyborem będą silikonowe formy na lód o ciekawych kształtach, dzięki czemu słodycze sprawią jeszcze większą radość Twojemu dziecku.
Comments are closed.