Kurczak po francusku na szybko z piekarnika: Mój przepis na wszystkie okazje. Obłędny smak.
Moja ulubiona potrawa, którą jest „Kurczak po francusku”. Właściwie zawsze go przyrządzam na obiad, kiedy brakuje mi czasu.
Samo mięso jest soczyste i delikatne, samo przygotowanie przebiega w ekspresowym tempie. Szanowni moi Goście zawsze proszą o, żeby im trochę uchylić rąbka tajemnicy- tego jakże pysznego przepisu.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- Minimum: 2 kotlety z kurczaka.
- Dwa świeże i w miarę dojrzałe pomidory.
- Maksymalnie dwie cebule.
- Tylko jedno jajko.
- Minimum 100 gram twardego żółtego sera
- Jedna duża stołowa łyżka jogurtu lub kwaśnej śmietany.
- Drobniutko zmielony czarny pieprz, sól, ale tylko dla podkreślenia smaku potrawy.
- Przyprawy w celu wzmocnienia aromatu: bazylia, rozmaryn, majeranek.
Pamiętaj, aby przygotować piersi / filety po francusku na poziomie profesjonalnego szefa kuchni, musisz znać kilka sztuczek. Wszystko po to, żeby uzyskać lepszy smak. W tym celu, musisz zetrzeć cebulę, zamiast tradycyjnie kroić ją w plastry.
Najlepsze przyprawy do kurczaka i sera to: bazylia, majeranek, rozmaryn oraz czarny pieprz. Ważne jest, abyś nie przesuszył mięsa w piekarniku, aby pozostało ono jak najbardziej soczyste. Uważnie obserwuj je w swoim domowym piekarniku.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIE DANIA- „Kurczak po francusku”
Pokrój filet z kurczaka na cienkie plastry i dość dobrze rozbij je, a także ostrożnie opłucz każdy kawałek bieżącą czystą wodą.
Roztrzep jedno jajko, posmaruj powierzchnię kurczaka i posól i posyp delikatnie pieprzem mięso oraz dodaj resztę przypraw. Następnie skrój pomidory na cienkie plasterki, a zetrzyj w tzw. Pierścienie. Kolejno, zetrzyj żółty ser.
Nasmaruj blachę do pieczenia ciasta cienką warstwą oleju roślinnego bądź nałóż na nią papier pergaminowy. Umieść kurczaka na blachę do pieczenia, a na jego zwierzchniej części dania połóż plastry cebuli, a następnie cienkie plasterki dojrzałych pomidorów.
Posmaruj dokładnie i równomiernie pomidory jogurtem albo kwaśną śmietaną 12% lub 18%. Na samym końcu, dodaj i posyp całość- tartym serem.
Piecz potrawę do momentu, w którym ser żółty będzie miał odcień koloru złotego, inaczej utworzy się z niego tzw. rumiana skórka. Albowiem nie możesz obok niej przejść obojętnie i się w niej nie zakochać!
Uwaga!:
W północno-wschodniej Francji, mieszkańcy przygotowują podobną jej wersję. Jednak już bez sera. Ponadto wyróżnia się ona dodatkowym kluczowym składnikiem, jakim jest: ostatnia warstwa, czyli grube plasterki gruszek.
Możesz też, do tak przygotowywanej potrawy dodać jabłka lub ananasy. Myślę, że te owoce doskonale uzupełnią aromat, a co najważniejsze smak soczystego kurczaka z żółtym serem. Wystarczy umieścić pokrojony owoc na serze przed wstawieniem dania do rozgrzanego piekarnika.
Comments are closed.