Pokrój kurczaka, polej sosem czosnkowym…pyszny smak, nie do opisania. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego
Kurczak w sosie śmietanowo – czosnkowym jest prostym daniem, które przygotowuje się w piekarniku.
To idealna propozycja na pyszny obiad, a nawet sycącą kolację. Świetnie wkomponuje się ten posiłek nawet na świąteczny stół. Zapewne każdemu będzie smakować to aromatyczne danie.
Składniki:
- 2 sztuki piersi z kurczaka,
- 2 jajka,
- 1 pomidor,
- oliwa z oliwek.
- 150 ml śmietany 30%,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka ulubionych ziół,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- oregano,
- papryka,
- curry,
- chili,
- sól.
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć w ręczniku papierowym i pokroić w kostkę.
Posypać je solą, a następnie dokładnie wymieszać. Fileta z kurczaka umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Jajka wbić do miseczki, a potem dodać do nich śmietanę wraz z dodatkiem przypraw i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszać składniki, a następnie gotowym sosem polać mięso.
Wszystko ponownie wymieszać. Górę skropić odrobiną oleju.
Na wierzchu ułożyć pokrojonego w plasterki pomidora i posypać to natką pietruszki.
Comments are closed.