Będziesz zaskoczony: Nie przechowuj tych produktów w lodówce.
Mimo tego, że zioła kupowane w supermarketach można znaleźć w chłodniejszych miejscach, bazylia nie jest odporna na długotrwałe działanie niskiej temperatury. Poza tym jej liście szybko pochłaniają zapachy innych produktów z lodówki, co pozbawia ją oryginalnego smaku.
Bazylia będzie najlepiej wyglądać i smakować z dala od lodówki. Świeże gałązki należy włożyć do szklanki z wodą, a jeśli zostały nam osobne listki, możemy je zblanszować na patelni i trzymać w woreczku w zamrażarce. Dzięki temu zachowają swoją świeżość i wyjątkowy aromat nawet na długie miesiące.
Cebula i ziemniaki
Oba produkty można przechowywać długi czas w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu. Lodówka nie jest dla nich dobrym lokum, ponieważ panuje w niej zbyt niska temperatura.
Najwygodniejsze miejsce dla cebuli i ziemniaków to piwnica bądź spiżarka. Pamiętajmy jednak o tym, że cebula i ziemniaki nie powinny być przechowywane razem, nawet na jednej półce, z tego powodu, że ziemniaki wydzielają gazy, które doprowadzają do wcześniejszego rozkładu cebuli.
Comments are closed.