Będziesz zaskoczony: Nie przechowuj tych produktów w lodówce.

Mimo tego, że zioła kupowane w supermarketach można znaleźć w chłodniejszych miejscach, bazylia nie jest odporna na długotrwałe działanie niskiej temperatury. Poza tym jej liście szybko pochłaniają zapachy innych produktów z lodówki, co pozbawia ją oryginalnego smaku.

Bazylia będzie najlepiej wyglądać i smakować z dala od lodówki. Świeże gałązki należy włożyć do szklanki z wodą, a jeśli zostały nam osobne listki, możemy je zblanszować na patelni i trzymać w woreczku w zamrażarce. Dzięki temu zachowają swoją świeżość i wyjątkowy aromat nawet na długie miesiące.

Cebula i ziemniaki

Oba produkty można przechowywać długi czas w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu. Lodówka nie jest dla nich dobrym lokum, ponieważ panuje w niej zbyt niska temperatura.

Najwygodniejsze miejsce dla cebuli i ziemniaków to piwnica bądź spiżarka. Pamiętajmy jednak o tym, że cebula i ziemniaki nie powinny być przechowywane razem, nawet na jednej półce, z tego powodu, że ziemniaki wydzielają gazy, które doprowadzają do wcześniejszego rozkładu cebuli.

Jajka

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!