Będziesz zaskoczony: Nie przechowuj tych produktów w lodówce.

Lubią stałą temperaturę i wilgotność, a na sklepach najczęściej znajdują się na półkach z innymi produktami. Zdecydowana większość z nas umieszcza jednak jajka po zakupie od razu w drzwiach lodówki.

Choć ta część lodówki posiada zazwyczaj specjalną półkę na przechowywanie jajek, nie jest to dla nich optymalne miejsce. W drzwiach lodówki nie ma stałej temperatury przez to, że jest ona często otwierana i zamykana.

Jeśli chcesz przechowywać jajka w chłodnym miejscu, najlepszym miejscem będzie dla nich tył półek lodówki, gdzie nie ma wyraźnych wahań temperatury. Niższa temperatura lodówki sprawi, że jajka będą dłużej świeże, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jajka odstawić na kuchenną półkę, jeśli zamierzamy ich użyć w niedługim czasie.

Czosnek

Znany ze swoich cudownych właściwości zdrowotnych oraz działania antybakteryjnego przy infekcjach czosnek ma również szerokie zastosowanie w kuchni na co dzień. Najlepiej stosować go jak najczęściej jako dodatek do obiadów, kolacji czy sałatek, w ten sposób zapewnimy sobie odpowiednią dawkę odporności.

Czosnek kupujemy najczęściej w sklepach, ale także hodujemy w ogródkach czy balkonach. Po zerwaniu czy zakupie nie należy go jednak przechowywać w lodówce, ponieważ nie ma takiej potrzeby, a jego silny zapach może nie tylko popsuć inne produkty, ale także pozbawić je ich własnego zapachu.

Jeśli zatem decydujesz się na przechowywanie czosnku w lodówce, upewnij się najpierw, że został szczelnie zamknięty w szklanym pojemniku lub specjalnym słoiczku na czosnek, który można kupić.

Dzięki temu czosnek będzie dłużej świeży i nie wyschnie szybko, nawet jeśli nie zużyjemy go zaraz po zakupie.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!