Domowe lody śmietankowe jak w dzieciństwie. Przygotuj je w kilka chwil. Prawdziwy smak dzieciństwa.
W pierwszej kolejności przygotuj garnek, który będzie miał grube dno. Wlej do niego mleko i je zagotuj. Kiedy mleko zacznie się już gotować dodaj do niego : cukier oraz wanilię. Wszystko razem wymieszaj, a następnie odłóż garnek na bok i odczekaj aż masa ostygnie.
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij i dodaj je do schłodzonej masy. Kolejno garnek z masą umieść na ogniu i zagotuj, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Całość musi zgęstnieć. Po całej tej czynności możemy wyłączyć gaz i przejść dalej.
Białka, które wcześniej oddzielono umieszczamy w misce lub jakimś pojemniku i ubijamy. Obie te masy ze sobą łączymy i mieszamy, a następnie umieszczamy w zamrażalce. Odczekać kilka godzin i można jeść, smacznego!
*Aby lody były bez grudek i stały się smaczne i puszyste, co godzinę wyjmujemy je i mieszamy.
Lody na śmietanie
Do tego przepisu potrzebne będą :
- 4 żółtka
- 200 ml śmietany – 12 % tłuszczu (nie cała szklanka)
- 500 ml śmietany – 36 % tłuszczu (2 szklanki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 g wanilii
Comments are closed.