Majonez własnej roboty – Bez konserwantów i ulepszaczy. Zrobisz go w 2 minuty.
Majonez domowej roboty smakuje najlepiej, a jego przygotowanie wcale nie musi być czasochłonne! Poznaj nasz przepis na ten fantastyczny produkt, który będzie pysznym dodatkiem do kanapek, sałatek czy jajek.
Potrzebne składniki:
- 150 mln oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- mielona ostra papryka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Jak przygotować majonez. Krok po kroku:
W pierwszej kolejności zadbaj, by wszystkie produkty miały podobną temperaturę. Najlepiej wystaw je z lodówki na godzinę – dwie przed przygotowaniem.
Jajko rozbij w misce lub blendrze, dodaj musztardę i sól. Do tego wlej oliwę z oliwek i ostrą paprykę. Rozpocznij ubijanie masy, stosując najwyższą moc miksera lub blendera. Trzymaj urządzenie w jednej pozycji, wlewając do masy 150 ml oleju słonecznikowego.
Ubijaj masę do uzyskania jednolitej, jasnej konsystencji. Możesz wykonywać delikatne, okrężne ruchy. Kiedy majonez zacznie gęstnieć, dodaj sok z cytryny i cukier. Kontynuuj mieszanie jeszcze przez chwilę. Gotowy majonez przełóż do czystego, suchego słoika. Produkt przechowuj w lodówce i spożyj maksymalnie w ciągu tygodnia.
Domowy majonez z reguły jest nieco bardziej pikantny, ale równie smaczny, jak ten sklepowy. Masz pewność, że przygotowany jest z dobrych, wartościowych składników. Smacznego!
Comments are closed.