Ich połączenie to nie tylko charakterystyczny, bogaty smak, ale również i wielkie możliwości, jakie wykorzystać można w walce z chorobami.
Chociaż ceni się jego walory smakowe, ze względu na swoje niezwykłe właściwości przeciwbólowe i antywirusowe, imbir znalazł szerokie zastosowanie także poza kuchnią. Wykazuje działanie odkażające, rozgrzewające, pobudza krążenie i prawidłowe trawienie. Z jego możliwości leczniczych zdają sobie sprawę nawet greccy mnisi, którzy od wieków wykorzystują go do przygotowywania lekarstw, mających łagodzić problemy z oddychaniem.
Popularna w Polsce marchew to natomiast bogate źródło witamin z grupy A, B i C, a także wapnia, fosforu, potasu, czy żelaza. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne, a odpowiednio przygotowana może stanowić skuteczny środek w walce z kaszlem i innymi dolegliwościami dróg oddechowych.
Połączenie tych składników, pomoże ci pokonać grypę, zapalenie oskrzeli, a nawet osłabić dolegliwości związane z astmą czy śluzem zalegającym w płucach. Zobacz, jak przygotować to domowe lekarstwo na dwa sposoby!
Comments are closed.