Ich połączenie to nie tylko charakterystyczny, bogaty smak, ale również i wielkie możliwości, jakie wykorzystać można w walce z chorobami.

Do przygotowania naturalnego syropu wystarczą zaledwie cztery składniki – marchew, korzeń imbiru, naturalny miód oraz sok z cytryny. Pięć dużych marchwi należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ugotować i zostawić do wystygnięcia. Miękkie i ostudzone warzywo rozgnieść widelcem.

Wycisnąć sok z cytryny oraz korzenia imbiru (będzie potrzebne około 3 cm). Wszystkie składniki połączyć, dodając również od 4 do 5 łyżek miodu i mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany syrop można spożywać do pięciu razy dziennie, po jednej łyżce.

Należy przechowywać go w lodówce – najlepiej w szklanym i szczelnie zamkniętym pojemniku.  Poza walką z grypą i przeziębieniem, tak przygotowany syrop może łagodzić stany zapalne stawów, zniwelować ból, a także pomóc w walce ze stresem lub niepokojem. 

Sok imbirowo-marchwiowy na trudności z oddychaniem 

Sok jest przygotowywany w równych proporcjach – potrzebujesz 100 gramów imbiru oraz 100 g marchewki. Oba składniki należy obrać i pociąć na mniejsze kawałki, a następnie za pomocą sokowirówki wycisnąć z nich sok. Do napoju możesz dodać również odrobinę miodu.

Nie należy rozcieńczać go wodą. Lek można spożywać dwa razy dziennie, najlepiej przygotowując go za każdym razem na świeżo, a cała kuracja nie powinna trwać dłużej niż 20 dni. Po tym czasie należy odczekać minimum tydzień, przed powrotem do codziennego spożywania napoju. 

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!