Ich połączenie to nie tylko charakterystyczny, bogaty smak, ale również i wielkie możliwości, jakie wykorzystać można w walce z chorobami.
Do przygotowania naturalnego syropu wystarczą zaledwie cztery składniki – marchew, korzeń imbiru, naturalny miód oraz sok z cytryny. Pięć dużych marchwi należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ugotować i zostawić do wystygnięcia. Miękkie i ostudzone warzywo rozgnieść widelcem.
Wycisnąć sok z cytryny oraz korzenia imbiru (będzie potrzebne około 3 cm). Wszystkie składniki połączyć, dodając również od 4 do 5 łyżek miodu i mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany syrop można spożywać do pięciu razy dziennie, po jednej łyżce.
Należy przechowywać go w lodówce – najlepiej w szklanym i szczelnie zamkniętym pojemniku. Poza walką z grypą i przeziębieniem, tak przygotowany syrop może łagodzić stany zapalne stawów, zniwelować ból, a także pomóc w walce ze stresem lub niepokojem.
Sok imbirowo-marchwiowy na trudności z oddychaniem
Sok jest przygotowywany w równych proporcjach – potrzebujesz 100 gramów imbiru oraz 100 g marchewki. Oba składniki należy obrać i pociąć na mniejsze kawałki, a następnie za pomocą sokowirówki wycisnąć z nich sok. Do napoju możesz dodać również odrobinę miodu.
Nie należy rozcieńczać go wodą. Lek można spożywać dwa razy dziennie, najlepiej przygotowując go za każdym razem na świeżo, a cała kuracja nie powinna trwać dłużej niż 20 dni. Po tym czasie należy odczekać minimum tydzień, przed powrotem do codziennego spożywania napoju.
Comments are closed.