Marynowana cukinia to przekąska, która powala na kolana. Mój popisowy przepis.
Cukinia to wspaniałe warzywo ,które ma w sobie wiele składników odżywczych, jak magnez, potas, żelazo, witaminę C, witaminę B1 czy witaminę K.
Cukinia to także warzywo bardzo lekko strawne, a w naszym organizmie spełnia funkcję jego odkwaszania. Cukinia czy inaczej kabaczek ma też stosunkowo niewiele kalorii ok 16 kcal w 100 g, dlatego też mogą ją spożywać osoby na diecie.
Co ciekawe to bardzo smaczne warzywo jest jednym z najczęściej uprawnianych w Polsce. Popularność cukinia wynika z pewnością także z faktu, że jest ona łatwa w przygotowaniu a kombinacji potraw przy jej użyciu jest bardzo wiele.
Jedną z propozycji jej podania jest jej zamarynowanie i podanie w formie przekąski, która doskonale się sprawdzi na przyjęciach czy grillu.
Składnik potrzeba do przygotowania marynowanej cukinii:
- 500 g cukinii , najlepiej młodej w myśl zasady , że im młodsza tym bardziej smaczniejsza
- 1 łyżeczka soli morskiej
- mielony pieprz do smaku
- zioła świeże lub suszone (np. koperek, bazylia, pietruszka, lubczyk)
- 70 g oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
- 4-5 większych ząbków czosnku
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj i pokrój na cieniutkie plasterki, można zrobić to za pomocą obieraczki, tak przygotowane plasterki rozłóż na ok 5 minut na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar wody w niej zawarty.
Czas na przygotowanie marynaty.
Czosnek przeciśnij przez praskę do miseczki, dodaj miód (jeśli nie jest płynny rozpuść go np. w kąpieli wodnej lub mikrofali jednak pamiętaj żeby jedynie go rozpuścić, a nie zagotować, ponieważ straci cenne wartości odżywcze), sok z cytryny lub ocet, oliwę z oliwek lub olej, posiekane świeże zioła lub jeśli używamy to suszone, dopraw solą i pieprzem.
Porządnie wymieszaj składniki. Do miseczki przełóż plasterki cukinii i dokładnie wymieszaj tak żeby cukinia widocznie obtoczyła się w marynacie.
Comments are closed.