Mięso marynowane z cebulką – Przystawka lepsza niż jakakolwiek kiełbasa.
Nie ma wątpliwości, że na naszych stołach bardzo często pojawia się mięso przygotowane na wiele sposobów. Smażone, pieczone czy duszone, zawsze smakuje dobrze i jest sycące. A gdyby tak ugotować mięso i połączyć je z oryginalną marynatą?
Znam takie połączenie i mogę zagwarantować, że jest naprawdę smaczne.
Wieprzowina marynowana z cebulką jest moją dzisiejszą propozycją, którą chcę wam przedstawić. Jest to prosty przepis, który wymaga jednak trochę czasu – nasze mięso musi dobrze przejść aromatem użytych przypraw.
Warto też wspomnieć, że prócz wieprzowiny możemy użyć także wołowiny, jeżeli wolimy takie mięso. Domyślnie w przepisie używam kolendry, ale jeśli za nią nie przepadacie, to użyjcie koperku, bazylii lub pietruszki – pełna dowolność!
Wymagane składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego
- 3 białe cebule
- 1 papryka chili
- 50 ml wody
- 2 łyżki stołowe oleju balsamicznego
- 90 ml soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- pęczek kolendry (lub innych świeżych ziół)
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
Przygotowanie:
Do dużego garnka z gotującą się wodą wsadź całe mięso wieprzowe wraz z jedną cebulą, dodaj trochę pieprzu ziarnistego, liści laurowych i goździki. Gotuj mięso na średnim ogniu, w międzyczasie posól je. Gotuj mięso około 40 minut, przed wyjęciem sprawdź, czy jest już gotowe.
Comments are closed.