Mięso marynowane z cebulką – Przystawka lepsza niż jakakolwiek kiełbasa.

Nie ma wątpliwości, że na naszych stołach bardzo często pojawia się mięso przygotowane na wiele sposobów. Smażone, pieczone czy duszone, zawsze smakuje dobrze i jest sycące. A gdyby tak ugotować mięso i połączyć je z oryginalną marynatą?

Znam takie połączenie i mogę zagwarantować, że jest naprawdę smaczne.

Wieprzowina marynowana z cebulką jest moją dzisiejszą propozycją, którą chcę wam przedstawić. Jest to prosty przepis, który wymaga jednak trochę czasu – nasze mięso musi dobrze przejść aromatem użytych przypraw.

Warto też wspomnieć, że prócz wieprzowiny możemy użyć także wołowiny, jeżeli wolimy takie mięso. Domyślnie w przepisie używam kolendry, ale jeśli za nią nie przepadacie, to użyjcie koperku, bazylii lub pietruszki – pełna dowolność!

Wymagane składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 3 białe cebule
  • 1 papryka chili
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki stołowe oleju balsamicznego
  • 90 ml soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • pęczek kolendry (lub innych świeżych ziół)
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Przygotowanie:

Do dużego garnka z gotującą się wodą wsadź całe mięso wieprzowe wraz z jedną cebulą, dodaj trochę pieprzu ziarnistego, liści laurowych i goździki. Gotuj mięso na średnim ogniu, w międzyczasie posól je. Gotuj mięso około 40 minut, przed wyjęciem sprawdź, czy jest już gotowe.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!