Mięso marynowane z cebulką – Przystawka lepsza niż jakakolwiek kiełbasa.
Do osobnej misji wlej 50 ml wody, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny. Dodaj też majeranek, pieprz mielony, ostrą paprykę, sól, a także 3 łyżki cukru. Całość dokładnie wymieszaj. Obierz cebulę i pokrój je w kształt pierścieni. Ugotowane mięso wyjmij z wody, połóż na desce i pokrój w plastry.
Pamiętaj, że nie mogą być one zbyt cienkie. Przygotuj sobie dużą miskę i zacznij układanie składników. Zacznij od warstwy mięsa, a na niej ułóż cebulę. Po ułożeniu kilku warstw zalej mięso przygotowaną wcześniej marynatą, a następnie szczelnie przykryj je folią.
Gotową marynatę wstaw do lodówki na całą noc, a jeśli nie chcesz tyle czekać, to przynajmniej na cztery godziny. Będzie dobrze, jeśli w międzyczasie delikatnie pomieszasz marynowane mięso.
Comments are closed.