Przepyszne mini bułeczki, idealne na śniadanie. Po pierwszym kęsie nie będziesz chcieć jeść niczego innego. Przepis.
Do dużej miski wlej kolejno: jogurt naturalny, wodę, białko z jajka, sól, sok z cytryny, cukier oraz olej i dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i przelej do miski. Ponownie wymieszaj ciasto, aż będzie ono jednolite. Miskę przykryj ściereczką i odstaw je na około 15 minut.
Przełóż ciasto na blat lub stolnicę i uformuj z niego podłużny wałek. Podziel go równomiernie na mniejsze kawałki i z każdego z nich uformuj kuleczki.
Każdy kawałek rozwałkuj na płaski placek i zrób na nim nacięcie do połowy kółka.
Comments are closed.