Niesamowity deser z patelni: Bez pieczenia w piekarniku, gotowe w 30 minut

Tym razem chciałbym Wam zaprezentować szybki przepis na deser z patelni.

Tak, z patelni, a nie z piekarnika. Przygotowanie tego deseru zajmie Ci zaledwie trzydzieści minut. Efekt końcowy jest wręcz oszałamiający, a smak ciasta wręcz nieziemski.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 220 g mąki pszennej lub tortowej,
  • 2 jajka,
  • Szczyptę soli,
  • 100 g miodu płynnego,
  • 130 g masła,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 200 g śmietany 18%,
  • 150 g gotowanego, słodzonego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Do garnka włóż masło, miód, jajka i sól. Następnie przygotuj kąpiel wodną i mieszaj aż do momentu połączenia wszystkich składników. Dodaj sodę i ponownie wymieszaj. Przygotowana w ten sposób mieszanka z pewnością zacznie się pienić – i tak powinno być. Do pieniącej się masy dodaj odrobinę mąki i ponownie wymieszaj.

W tym momencie możesz zdjąć garnek z ognia i nieco przestudzić masę. Następnie dodaj resztę mąki i dobrze zagnieć ciasto. Następnie wyjmij ciasto i połóż je na desce. Podziel na 8 równych części. Każdy z przygotowanych kawałków rozwałkuj na płasko. Każdy kawałek umieść na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Smaż na wolnym ogniu przez około 2 minuty.

Przygotuj też bardzo szybki krem. Mleko skondensowane wymieszaj ze śmietaną. Tak przygotowany krem rozprowadzaj równomiernie na przemian na upieczonych ciastkach. Pamiętaj, że ostatnią wersją ma być śmietanka. Po przygotowaniu deser przechowuj w lodówce.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!