Naturalne sposoby na przeziębienia – Można je stosować na różne sposoby i korzystać z różnych przepisów.

Dopadło Cię przeziębienie? Uporczywy kaszel skutecznie utrudnia codzienne funkcjonowanie Nie musisz pędzić do apteki po cały stos medykamentów. Sięgnij po naturalne składniki, aby skutecznie pozbyć się choroby.

Kiedy byliśmy dziećmi, babcie zawsze w początkach choroby lubiły podawać nam mleko z cebulą. Działało, prawda? Z upływem lat zapomnieliśmy, że najprostsze składniki bardzo często przynoszą najlepsze rezultaty. Wspomniane mleko z cebulą jest szczególnie pomocne kiedy dręczy nas kaszel.

Jeśli przygotuje się je odpowiednio szybko, równie szybko ustąpi kaszel, bowiem pozbędziemy się zalegającej wydzieliny.

Dlaczego cebula jest tak pomocna w stanie przeziębienia?

Otóż wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, a co za tym idzie skutecznie wspomaga funkcjonowanie osłabionego układu odpornościowego. Mleko z kolei łagodzi i koi błony śluzowe. Pijąc ciepłe mleko pozbywamy się „drapania” w gardle i łagodzimy suchy kaszel.

Aby napój był jeszcze skuteczniejszy, warto dodać do niego jeszcze odrobinę miodu i masła. Każdy składnik z osobna wykazuje odrębne właściwości, lecz połączone razem dają rewelacyjny efekt.  Kiedy dokucza nam suchy kaszel warto przygotować mleko z cebulą. Efekt z pewnością będzie zadowalający.

Do przygotowania tego zdrowotnego napoju będziesz potrzebować:

  • Litr mleka,
  • 1 cebulę,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu oraz odrobinę soli.

Przygotowanie napoju jest niebywale proste.

Wystarczy, że obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę zagotujesz w mleku, razem z masłem i szczyptą soli. Kiedy mleko ostygnie dodaj miód. Gorące mleko zabiłoby jego lecznicze właściwości. Tak przygotowane mleko pijemy małymi porcjami przez cały dzień.

Innym sposobem przygotowania takiego napoju jest zagotowanie 250 ml mleka wraz z jedną dużą cebulą i odrobiną szałwi. Kiedy mleko wystygnie, mieszamy je razem z ugotowaną cebulą przy pomocy blendera. Pijemy je również małymi porcjami przez cały dzień.

W przypadku bardziej postępującego przeziębienia skorzystaj z następującego przepisu:

Główkę czosnku obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy także 10 małych cebul, kroimy na ćwiartki, dodajemy litr mleka i gotujemy całość aż do momentu, kiedy cebula będzie miękka. Po zagotowaniu, mleko odcedzamy, a kiedy ostygnie dodajemy łyżkę miodu.  Taki napój pijemy nawet 4 razy dziennie po 2 łyżki stołowe.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!