Gwarantuję wam, że to najlepszy chlebek domowej roboty, jaki zjecie. Koniecznie zapisz ten łatwy przepis

Jednym z przyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa jest na pewno chwila, w której mama wołała nas do stołu. Nic w końcu tak nie smakuje, jak kuchnia mamy czy babci!

Każdy kocha smak domowego chleba, jego chrupkiej, ciepłej skórki oraz zapachu jaki napełnia nasz dom podczas jego pieczenia. Dziś chciałabym się z Wami podzielić starym przepisem, dzięki któremu upieczecie własny chleb w domowym zaciszu.

Będziesz potrzebować: 

  • 0.5 litra przegotowanej wody, o temperaturze ok. 45-50 stopni Celsiusza,
  • 50 gram drożdży,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego- do posmarowania formy,
  • 1 jajko,
  • około 6-7 szklanek mąki.

Wszystkie składniki należy połączyć oraz rozpocząć wyrabianie ciasta (ilość mąki dostosuj indywidualnie, tak, aby uzyskane ciasto nie kleiło się do dłoni podczas wyrabiania). Formę do której będziemy nakładać ciasto, należy posmarować olejem.

Ważne, aby forma na ciasto była dwa razy wyższa, niż włożone do niej ciasto.
Przygotowane w formie ciasto należy przykryć ściereczką i odłożyć na okres 20 minut, a następnie włożyć do lodówki na kolejną godzinę.

Po upływie czasu, ciasto należy piec przez okres jednej godziny w temperaturze 180 stopni Celsiusza.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!