Gotowy już w 15 minut: Ultraszybki deser bez pieczenia.

Szybki i sprawdzony sposób na deser w przypadku niezapowiedzianych gości.

Uniwersalny deser do przygotowania w filiżankach, w misce lub na blaszce do pieczenia. Przepyszną masę kremową, można wykorzystać również jako przekładka do większych ciast, nadzienie do babeczek, ciasteczek i innych wypieków lub deserów. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a jego smak zachwyca.

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 300 g mleka skondensowanego
  • 500 g śmietany
  • 1 opakowanie żelatyny

Opcjonalnie:

  • Do namaczania – Kawa, Mleko, Kakao (w formie płynnej)
  • Maślane ciasteczka lub biszkopty

Do dekoracji:

  • 200 g czekolady (dowolnej)
  • 250 ml śmietanki do ubijania

Przygotowanie:

Na początku przygotuj odpowiednią miskę/blaszkę/filiżanki – to w czym będziesz podawać deser. (Opcjonalnie) Na dnie ułóż warstwę herbatników wcześniej namoczonych w mleku, kakao lub kawie. Następnie przygotuj krem. W tym celu ubij 500 g śmietany z 300 g skondensowanego mleka.

Do kremu przygotuj również żelatynę, którą rozpuść w niewielkiej ilości wody na płomieniu. Można także użyć zimnego usztywniacza żelatynowego. Tak przygotowaną żelatynę wymieszaj z resztą kremu. Krem nadaje się do ułożenia bezpośrednio w misce/blaszce/filiżankach lub na przygotowanej wcześniej warstwie herbatników.

Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy. W tym celu 250 ml śmietanki podgrzej na ogniu. Po chwili dodaj połamaną lub pokrojoną czekoladę (200 g), ciągle mieszając, aby nie przypalić sosu. Po rozpuszczeniu czekolady, gorąca polewa nadaje się do nałożenia na krem. Po stwardnieniu deser nadaje się do podania!

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!