Oryginalny przepis z 1895 r: Te naleśniki są najlepsze, jakie kiedykolwiek jadłam.
To niesamowity przepis na naleśniki, w którym wykorzystano przedwojenną recepturę pochodzącą z 1895 roku. Są one tak wyjątkowe i zapadają w pamięć dzięki swojemu niesamowitemu smakowi.
Te były najwspanialsze, jakie kiedykolwiek jadłem! Racuchy często kojarzą się z wizytami u babci. W nostalgiczną podróż w przeszłość zabierzemy się dziś, gdy w „kulinarnym wtorku” zastanowimy się nad przeszłością i przeniesiemy się do tamtych czasów.
Składniki:
- 250 g mąki uprzednio przesianej przez sito
- 200 ml mleka
- 1 żółtko
- sól – szczypta
- Olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 25g drożdży
Sposób przygotowania:
Włóż mąkę do miski. Zrób w mące dołek. Podgrzej mleko, a następnie rozpuść drożdże. Dodaj mleko i drożdże do zagłębienia w mące. Następnie dodaj masło, sól i żółtko. Dobrze wymieszaj i odstaw na 20 minut, aby ciasto podwoiło objętość. Rozgrzej olej na dużej patelni.
Za pomocą drewnianej łyżki nakładaj łyżką ciasto na patelnię. Za pomocą łyżki rób naleśniki. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, maczaj ją w wodzie. Smaż je z każdej strony przez około 3-4 minuty. Upewnij się, że brzegi się nie przypalają.
Opcjonalnie możesz posypać je cukrem pudrem lub usmażyć z plasterkami jabłka. Oto oryginalny przepis, zaczerpnięty z „Kucharza Warszawskiego” z 1895 r. Rozmieszać 2 łyżki drożdży z 4 jajami. Dodać łyżkę masła. Wszystko razem wymieszać widelcem. Dodać sól do masy. Gdy ciasto wyrośnie, widelcem przełożyć je na rozgrzaną patelnię z masłem lub smalcem. Posypać cukrem.
Comments are closed.