Naleśniki z cukinią – jedz na kolację i chudnij. Super przepis, smakują obłędnie.
Pietruszkę drobno posiekać. Jajko ubić z solą, dodać do niego mleko, wszystko razem wymieszać za pomocą miksera lub trzepaczki.
Do jajka zmieszanego z solą i mlekiem przesiać przez sito mąkę, całość mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto wlać do naczynia ze startą cukinią, dodać posiekaną pietruszkę, a także olej. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, gdy naleśnik się zetnie, należy szybko przewrócić go na drugą stronę i smażyć do momentu aż lekko się zarumieni.
Naleśniki można podawać na różne sposoby.
W wersji na słodko warto smarować je miodem lub powidłem śliwkowym. Naleśniki podawane w wersji wytrawnej idealnie współgrają z sosem czosnkowym domowej roboty.
Jak wykonać taki sos?
Wystarczy wymieszać kubeczek jogurtu naturalnego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Naleśniki mogą stanowić smaczną przekąskę, deser lub lekkie i sycące drugie danie, warto zaserwować je również podczas przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi, lub podczas niespodziewanej wizyty gości.
Comments are closed.