Naleśniki z cukinią – jedz na kolację i chudnij. Super przepis, smakują obłędnie.

Pietruszkę drobno posiekać. Jajko ubić z solą, dodać do niego mleko, wszystko razem wymieszać za pomocą miksera lub trzepaczki.

Do jajka zmieszanego z solą i mlekiem przesiać przez sito mąkę, całość mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto wlać do naczynia ze startą cukinią, dodać posiekaną pietruszkę, a także olej. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, gdy naleśnik się zetnie, należy szybko przewrócić go na drugą stronę i smażyć do momentu aż lekko się zarumieni.

Naleśniki można podawać na różne sposoby.

W wersji na słodko warto smarować je miodem lub powidłem śliwkowym. Naleśniki podawane w wersji wytrawnej idealnie współgrają z sosem czosnkowym domowej roboty.

Jak wykonać taki sos?

Wystarczy wymieszać kubeczek jogurtu naturalnego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Naleśniki mogą stanowić smaczną przekąskę, deser lub lekkie i sycące drugie danie, warto zaserwować je również podczas przyjęcia, spotkania z przyjaciółmi, lub podczas niespodziewanej wizyty gości.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!