Świąteczne ciasto orzechowe z pysznym kremem na każdą okazję – Nie jadłaś jeszcze tak dobrego

Kto z nas nie lubi ciast orzechowych? Świetnie sprawdzają się na co dzień, ale też na wyjątkowe okazje.

Mamy więc dla Ciebie łatwy przepis, który świetnie sprawdzi się na Święta i na Sylwestra.

Składniki potrzebne na ciasto:

  • 8 średniej wielkości jajek
  • 160 g białego cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich

Składniki na krem:

  • 4 średnie jajka
  • 200 g białego cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 ml mleka
  • 300 g świeżego masła

Do przygotowania chrupiących orzechów:

  • 150 g włoskich orzechów
  • 150 g cukru

Składniki na syrop:

  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 200 ml wody
  • rum (do smaku)

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od oddzielenia białek od żółtek z ośmiu jaj przeznaczonych na ciasto. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, powoli dodawaj żółtka.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!