Pączki na skondensowanym mleku z tego przepisu wychodzą puszyste, miękkie i delikatne – Znikają ze stołu w kilka chwil
Przepyszne pączki nie tylko na tłusty czwartek!
Mleko skondensowane nada im niesamowitego smaku i aromatu, a forma podania zachwyci każdego miłośnika słodyczy. Pączki na skondensowanym mleku Malutkie, słodkie kuleczki, których wykonanie zajmie Ci dosłownie kilka minut!
Do ich wykonania będziesz potrzebować:
- puszkę mleka skondensowanego;
- dwa jajka;
- szczyptę soli;
- szczyptę sody oczyszczonej;
- olej lub smalec do smażenia;
- cukier puder do posypania.
Roztrzep w miseczce jajka, dodaj do nich mleko, sól, sodę i mieszając intensywnie łyżką drewnianą dosypuj mąkę. Ciasto powinno być miękkiej i lekko lepkiej konsystencji.
Ciasto wyłóż na stolnicę lub śliski blat i bez podsypywania mąki ulep wałek tak, aby można go było pokroić na małe kawałeczki o średnicy 2 – 3 centymetry.
Uformuj kuleczki i wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na małym ogniu obracając je – aż uzyskają złoty kolor.
Comments are closed.