Pączki na skondensowanym mleku z tego przepisu wychodzą puszyste, miękkie i delikatne – Znikają ze stołu w kilka chwil

Przepyszne pączki  nie tylko na tłusty czwartek!

Mleko skondensowane nada im niesamowitego smaku i aromatu, a forma podania zachwyci każdego miłośnika słodyczy. Pączki na skondensowanym mleku Malutkie, słodkie kuleczki, których wykonanie zajmie Ci dosłownie kilka minut!

Do ich wykonania będziesz potrzebować:

  • puszkę mleka skondensowanego;
  • dwa jajka;
  • szczyptę soli;
  • szczyptę sody oczyszczonej;
  • olej lub smalec do smażenia;
  • cukier puder do posypania.

Roztrzep w miseczce jajka, dodaj do nich mleko, sól, sodę i mieszając intensywnie łyżką drewnianą dosypuj mąkę. Ciasto powinno być miękkiej i lekko lepkiej konsystencji.

Ciasto wyłóż na stolnicę lub śliski blat i bez podsypywania mąki ulep wałek tak, aby można go było pokroić na małe kawałeczki o średnicy 2 – 3 centymetry.

Uformuj kuleczki i wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na małym ogniu obracając je – aż uzyskają złoty kolor.

Wyłóż kuleczki na talerz, a nadmiar tłuszczu zbierz ręcznikiem papierowym. Posyp cukrem pudruj i ciesz się smakiem z najbliższymi!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!