Jogurtowe pączki bez drożdży: Chociaż nie robię już tradycyjnego zakwasu, ten przepis jest znany od ponad dziesięciu lat.
Z tego przepisu można zrobić domowe pączki jogurtowe.
Z tego przepisu powstają pyszne, delikatne pączki, które są łatwe do zrobienia. To pyszna przekąska.
Składniki:
- 2 do 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 250 ml jogurtu białego
- 5 łyżek stołowych cukru
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Sól – szczypta
- Olej do smażenia
- Opcjonalnie: Posypać cukrem pudrem
Sposób przygotowania:
Użyj składników o temperaturze pokojowej. W misce wymieszaj jogurt, jajka i sól. Dodaj sodę oczyszczoną, 3 łyżki oleju i dobrze wymieszaj. Dobrze wymieszaj. Dodaj mąkę do ciasta. Jeszcze raz wymieszaj ciasto. Po wymieszaniu ciasto powinno być elastyczne i sprężyste.
W razie potrzeby dodaj mąki lub trochę jogurtu lub mleka. Przykryj ciasto folią i pozostaw na 25 minut, aby odpoczęło. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm.
Zrób pierścień z filiżanki. Następnie z każdego kubka zrób kolejny pierścień. W ten sposób uzyskasz klasyczny kształt pączka. Umieść pączki na dużej patelni i rozgrzej olej, aż staną się złotobrązowe. Przed podaniem połóż pączki na ręczniku.
Comments are closed.