Odkąd znam ten przepis, nie robię już frytek. 1 jajko, 1 ziemniak i mąka: Szybka, pyszna przekąska z ziemniaków.

Jest to wyjątkowy i innowacyjny sposób podawania ziemniaków.

Pokochasz pałeczki ziemniaczane! Te ziemniaczane pałeczki można wykorzystać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do obiadu.

Składniki:

  • mąka pszenna – 300 g
  • duży ziemniak – 1 szt.
  • Mleko – 180ml
  • jajko – 1 szt.
  • Drożdże instant – 3 gramy
  • Do smaku: posiekany szczypiorek
  • Sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

Obierz ziemniaka, a następnie pokrój go na cienkie plasterki. Gotuj ziemniaki w wodzie przez 20 minut, aż staną się miękkie.

Zmiksuj pokrojone plasterki, aż będą gładkie. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Mąkę należy odcedzić.

Przykryć ciasto pokrywką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ponownie wymieszać ciasto ze szczypiorkiem.

Włożyć ciasto do plastikowej torebki. Odciąć jeden róg.

W dużym rondlu rozgrzej olej. Z niewielkiej ilości ciasta formuj paluszki. Smażyć je na złoty kolor.

Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, ułóż je na talerzu przykrytym ręcznikiem. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!