Nadziewane paluszki: Zawiń ser, salami, szynkę w ciasto francuskie i do piekarnika – pyszne kolacja w kilka chwil

Poznaj przepis na szybką przekąskę do filmu, czy też na niespodziewaną wizytę gości.

Nadziewane paluszki z ciasta francuskiego są pyszne, a w dodatku łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nadadzą się do przegryzienia między posiłkami, a także na obiad, kiedy nie masz pomysłu co ugotować.

Składniki:

  • ciasto francuskie 250 g
  • twardy ser 100 g
  • sos pomidorowy 100 g
  • salami pikantne lub paprykowe 50 g
  • oregano 3 g
  • szynka 50 g
  • salami 50 g

Dodatkowo:

  • parmezan 20 g
  • sos pomidorowy 30 g
  • oregano 3 g

Do przygotowania tej przekąski możesz samodzielnie upiec ciasto francuskie lub użyć gotowego, kupionego w sklepie. Ciasto rozwałkuj, tak by powstał z niego cienki prostokąt, następnie wysmaruj je sosem pomidorowym, oprósz startym serem oraz oregano.

Rzędami układaj kolejno resztę składników – salami, szynkę oraz pikantne salami. Tak przygotowane ciasto zawiń w rulon i zaciśnij jego końce. Umieść całość na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej wierzch sosem pomidorowym i ponownie oprósz oregano i startym serem.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz potrawę przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmij i pokrój ciasto na kawałki. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!