Te kotleciki z piekarnika są obłędne w smaku. Jem i nie boję się że przytyję. Niezwykle smaczne
Kotlety bez tłuszczu i nieprzyjemnego zapachu na całą kuchnię? To możliwe!
Przepis, który dostałam od siostry, zaleca pieczenie kotletów mielonych w piekarniku. Mięso jest chude, a jednocześnie soczyste i pełne aromatu ziół oraz przypraw. Szybko, prosto i smacznie. Polecam gorąco!
Składniki:
- dowolne mięso mielone (1 kg)
- suchy chleb lub bułki pszenne
- jajka (3 sztuki)
- musztarda (3 łyżki)
- cebula (1 sztuka)
- sól
- pieprz
- pęczek świeżej pietruszki
- mleko
Przygotowanie:
Pieczywo (4 kromki suchego chleba lub 2 średnie bułki) namocz w mleku. W międzyczasie przełóż mięso do miski. Jajka połącz z musztardą i świeżo pokrojoną pietruszką – wszystko ubij, a na koniec przelej do naczynia z mięsem.
Dodaj do tego odciśnięte pieczywo, drobno pokrojoną cebulkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj rękami. Przyszykuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem. Z uzyskanej masy mięsnej uformuj pulpeciki lub podłużne kotlety i połóż na blasze. Włóż wszystko do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut.
Comments are closed.