Pieczone mięso w folii – nie przegap przepisu. Smakuje obłędnie, idealne na obiad czy na kanapkę
Przepis niczym z babcinego sztambucha na przepyszne mięso pieczone w folii. Takiego jeszcze nie jadłeś!
Mięso pieczone w folii na ciepło i na zimno
Dobre na obiad z sosem pieczeniowym lub na zimno na kanapki. Do przygotowania pieczeni polecam schab, ale możesz użyć mięsa, które lubisz najbardziej.
Składniki:
- łyżeczka soli, cukru, pieprzu, papryki czerwonej i kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu (polecam młotkowy)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju roślinnego
Zacznij od przygotowania marynaty. Razem z olejem wymieszaj wszystkie przyprawy. Opcjonalnie możesz wzbogacić przepis o rozmaryn lub jałowiec (jednak to już kwestia smaków). Następnie przygotuj mięso – umyj i dokładnie osusz. Masuj mięso i natrzyj je marynatą.
Wymasowane mięso będzie delikatniejsze. Jeśli wybierasz opcję z rozmarynem lub jałowcem, to połóż gałązkę wzdłuż mięsa. Owiń starannie folią aluminiową i wstaw do lodówki na ok. 2 godziny. Jeśli nie masz folii, wykorzystaj specjalny rękaw do pieczenia.
Międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj formę do pieczenia mięsa lub zwykłą blachę. Po wyciągnięciu mięsa z lodówki przełóż je na blachę/do formy i piecz przez 60 minut. Po godzinie wyjmij mięso i odwiń z folii. Wstaw jeszcze na 15 minut do piekarnika (już bez folii).
Comments are closed.