Te naleśniki są pieczone tylko z jednej strony. Od dziś tylko tak je przygotowuję.

Każdy lubi naleśniki. W związku z tym, możemy znaleźć mnóstwo wersji tego przysmaku we wszystkich zakątkach świata. W Maroko do ciasta dodaje się drożdże bagrir. Dzięki temu wypiek jest wyjątkowo aromatyczny, posiada unikatowy wygląd i niezapomniany smak. Jest sprzedawany jako uliczny fast food.

Doskonale nadają się na pożywne śniadanie, deser czy smaczną kolację. Tradycyjnie podaje się te naleśniki z sosem miodowym i roztopionym masłem. Można je jednak posypać startym żółtym serem i ulubionymi przyprawami i w ten sposób serwować jako dodatek do dań wytrawnych. Ich charakterystyczną cechą jest porowata struktura oraz blady wygląd.

Składniki na ciasto:

  • kasza manna – 1 szklanka,
  • mąka pszenna – 1 szklanka,
  • letnia woda – 400 – 450 ml,
  • jajo – 1 sztuka,
  • olej roślinny – 1 łyżka,
  • cukier – 1 łyżeczka,
  • drożdże – 1 łyżeczka,
  • soda – 1/2 łyżeczki,
  • szczypta soli.

Składniki na sos:

  • masło – 70 g,
  • miód – 6 łyżek.

Wykonanie ciasta:

  1. Wymieszaj w wysokiej misce wszystkie suche składniki (w tym drożdże) i jajo.
  2. Wlej wodę oraz olej do miski, ponownie wymieszaj.
  3. Ubijaj ciasto mikserem do powstania płynnej masy.
  4. Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 min.

Wykonanie sosu:

Podgrzej miód i masło do rozpuszczenia składników. Wymieszaj. Nie gotuj!

Smażenie

Sposób smażenia jest bardzo waży, aby naleśniki uzyskały pożądany kształt i konsystencję!

Smaż naleśniki na suchej patelni, na średnim ogniu i tylko z jednej strony. Wlej strumieniem odpowiednią ilość ciasta na środek naczynia i nie rozprowadzaj go na boki, dzięki czemu pozostanie porowate.

Naleśnik jest gotowy, gdy górna warstwa nie lepi się i zaczyna wysychać. Wówczas należy zdjąć go z patelni i podawać w ulubiony sposób. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!