Pieczone ziemniaczki w tej marynacie są obłędne w smaku. Chrupiąca skórka gwarantowana.
Ziemniaki w tej marynacie mają wyjątkowy smak, a chrupiąca skórka jest ich dodatkowym atutem.
Ziemniaki często podawane są z różnymi innymi produktami. Są idealne w zestawieniu z każdym z rodzajów mięs, warzyw, ryb i wielu innych. Po za tym są one wpisane już nie w tradycje kulinarne, jakie mamy w Polsce. I każdy je lubi.
Ten sposób na pieczenie ziemniaków jest świetną alternatywą, dla podawania ich w sposób bardziej tradycyjny. Uwagę przyciąga złocista skórka, która jest zasługą marynaty.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki łagodnej musztardy
- 4-5 ząbków czosnku
- oregano, bazylia, majeranek (suszone)
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyte ziemniaki należy ugotować w rondlu z osoloną wodą na pół twardo. Po zagotowaniu odlać wodę i zostawić na boku, by ziemniaki ostygły.
Marynata:
Sos sojowy, musztardę, zioła, miód, czosnek i olej roślinny wymieszać w szklanym naczyniu. Czosnek należy oczywiście wcześniej przecinać przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Ziemniaki pokrojone w plastry włożyć do marynaty, na chwile tak je zostawić. Formę do pieczenia należy wysmarować masłem.
Położyć na nią ziemniaki, po czym włożyć do rozgrzanego do 200 st C piekarnika. Należy je piec, aż uzyska się złoty kolor. Takie pieczone ziemniaki sprawdzą się zarówno jako osobne danie, jak i dodatek po innych potraw. Można podawać je z ulubionym sosem, albo jeść same.
Comments are closed.