Spróbuj zrobić pieczonego, a przekonasz się jakie są pyszne – Każda gospodyni musi znać ten przepis
Nie lubisz buraków? Spróbuj zrobić pieczonego, a przekonasz się jakie są pyszne!
To opcja nie tylko na danie główne, ale także jako dodatek do obiadu. Nie dość, że jest pyszny i zdrowy to jeszcze bardzo prosty w wykonaniu.
Co będzie potrzebne?
- 0,5 kg małych buraków
- czosnek
- sól, pieprz
- majeranek
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
Jak przygotować?
Buraki oczyść i pokrój w łódki. W naczyniu żaroodpornym wyłóż folię aluminiową. Na niej poukładaj buraki i ząbki czosnku (w zależności jak bardzo ostre chcesz by było danie, tyle ich dodaj).
Całość dopraw solą, pieprzem i majerankiem, skrop oliwą i octem oraz przykryj folią. Piekarnik nagrzej do 200 st., włóż naczynie i piecz przez 60-90 minut – w zależności od tego jakiej wielkości są buraki. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć folię. Tak przygotowane buraki są idealnym pomysłem jako dodatek do obiadu.
Comments are closed.