Bez wysiłku zniknie nawet przypalony tłuszcz. Bardzo wygodna i pomysłowa metoda na wyczyszczenie piekarnika.
Prosty sposób na pozbycie się na przypalonego tłuszczu z piekarnika. Nawet najgorszy brud zniknie bez śladu!
Każdy kto dużo piecze wie, że piekarnik szybko się brudzi, zaś czyszczenie go nie należy do przyjemnych czynności.
Nie trzeba używać środków chemicznych, by pozbyć się zaschniętego tłuszczu i spalonych, przyklejonych do ścian piekarnika resztek jedzenia. Wystarczy zastosować prostą sztuczkę przyjazną dla środowiska. Jest ona w 100% naturalna, więc nie zagraża zdrowiu i życiu człowieka.
A wystarczą do tego 3 rzeczy, które chyba każdy w swoim domu posiada:
- trochę wody
- 2 szklanki octu
- naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
Piekarnik należy całkowicie opróżnić. Nagrzać do 180° i zostawić na 10 minut. Do garnka wlać trochę wody i dwie szklanki octu, doprowadzić do wrzenia. Przelać do naczynia żaroodpornego i wstawić do wyłączonego i nagrzanego piekarnika. Naczynie z roztworem powinno siedzieć w piekarniku około 30 minut.
W tym czasie para zmiękczy brud i pozwoli na łatwe usunięcie go później. Po upływie wyznaczonego czasu należy ubrać gumowe rękawiczki i całość piekarnika przetrzeć gąbką namoczoną roztworem. Szklane drzwiczki również należy potraktować wodą z octem.
Następnie cały piekarnik trzeba spłukać za pomocą czystej, wilgotnej szmatki. Ostatnim etapem jest wytarcie do sucha szmatką z mikrofibry. Teraz można cieszyć się czystym i odkażonym piekarnikiem! Nie ukrywajmy, że ocet ma specyficzny zapach i wielu może on przeszkadzać.
Dlatego też zaprezentowana zostanie zaraz alternatywa, która jest całkowicie bezwonna.
Soda oczyszczona sprawdzi się równie dobrze. Wystarczy zmieszać 4 łyżki sody oczyszczonej z niewielką ilością wody. Następnie trzeba namoczyć w mieszance gąbkę i wycierać wnętrze piekarnika aż będzie w zupełności czyste. Na samym końcu spłukać wodę i wytrzeć do sucha.
Istnieje jeszcze jeden sposób na użycie sody, by wyczyścić piekarnik. Do miseczki trzeba wsypać 6 łyżek sody oczyszczonej, dodać 2 łyżki soku z cytryny oraz 2 łyżki gorącej wody. Całość należy wymieszać aż do uzyskania jednolitej papki. Następnie mieszaninę trzeba rozprowadzić w piekarniku i pozostawić na około 1 godzinę.
Comments are closed.