Przepis, który stanowi rekonstrukcje receptury z 1920 roku – Naucz się jak zrobić pierogi idealne.
Zrobienie dobrego ciasta na pierogi jest zasadniczo całkiem proste. Wystarczy, że zachowasz odpowiednie proporcje i porządnie je wyrobisz, a ciasto w trakcie gotowania nie rozklei się i zachowa formę. Dziś przybliżamy przepis sprzed ponad stu lat, który zapewnia idealne ciasto na pierogi.
Aby ciasto z pewnością się udało, przede wszystkim ważna jest mąka. Wybierz tę o niskiej zawartości glutenu – najlepiej typ 450. Poza tym, w cieście jest niewiele składników: letnia woda, trochę soli i odrobina oleju.
W niektórych przepisach można znaleźć jajka, lecz sprawiają one, że ciasto staje się twardsze. W przypadku włoskich makaronów czy ravioli jest to pożądane, jednak ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Dlatego właśnie nie powinieneś ich dodawać.
Ilość użytych w tym przepisie składników daje około 50 sztuk pierogów, w zależności od tego, jak duże je zrobisz.
Potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej, najlepiej typ 450 lub niewiele wyższy
- 280 ml ciepłej wody (ok. szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie
Zacznij od porządnego przesiania mąki, aby pozbyć się z niej grudek czy niewielkich zanieczyszczeń. W mniejszej misce wymieszaj wodę z solą oraz olejem. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę i powoli wlewaj wodę, początkowo mieszając masę szpatułką lub drewnianą łyżką.
Potem zacznij ręcznie ugniatać, aż składniki się połączą i zaczną odchodzić od brzegów naczynia. Na dalszym etapie ciasto przełóż na stolnicę przyprószoną mąką i energicznie wyrabiaj je przez około 15 minut. Dzięki temu powinno ono stać się miękkie i elastyczne.
Ciepło twojego ciała i odpowiednio długi nacisk nada mu sprężystości i zapewni, że konsystencja będzie perfekcyjna. Ciasto podziel na wygodne dla ciebie części. Zapamiętaj, że pracując nad jednym kawałkiem ciasta, resztę powinieneś trzymać pod przykryciem – zapobiegnie to jego wysychaniu.
Comments are closed.