Ta przekąska z cukinii to hit w mojej kuchni: Słodko-kwaśny smak, pikantna marynata powala na kolana.
Cukinia jest warzywem, które świetnie nadaje się do słoików. Robi się z niej różnego rodzaju przetwory, które można wykorzystać jako dodatek do zimowych obiadów.
Wiele osób ma sprawdzone receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, są jednak również ci, którzy nadal poszukują tego jedynego smaku.
Przekąska z tego przepisu charakteryzuje się zbalansowanym smakiem i bardzo przyjemnym aromatem. Koniecznie ją wypróbuj i sprawdź, czy podbije także Twoje podniebienie.
Przekąska z cukinii – składniki
- cukinia – 3 kg
- papryka – 2 kg
- cukier – 1 szklanka
- sól – 4 łyżki
- pomidory – 2 kg
- ocet – 100 ml
- olej słonecznikowy – 1 szklanka
- natka pietruszki – 1 pęczek
- cebula – 0,5 kg
- czosnek – 4 ząbki
Przekąska z cukinii – sposób przygotowania
Cukinię obieramy i i kroimy w plastry. Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Pokrojone warzywa, obrane ząbki czosnku i natkę pietruszki mielimy w maszynce do mięsa. Powstałą masę układamy na patelni. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Dorzucamy ją do warzywnej masy. Wszystko doprawiamy solą i cukrem, dolewamy olej i dusimy przez ok. 30 minut.
Pod koniec duszenia na patelnię dodajemy ocet i dokładnie mieszamy. Gotową masę warzywną przekładamy do wysterylizowanych słoików. Mocno je zakręcamy i odwracamy do górny dnem.
Comments are closed.