Pikantna marynowana kapusta – lepszego przepisu na kapustę nie znajdziesz. Obłędny smak, znika ze stołu w kilka chwil
Kapusta kiszona to jeden z najpopularniejszych dodatków kulinarnych na całym świecie. Mimo niewielkiej ceny produkt dostarcza wiele niezbędnych składników pokarmowych, a między innymi witaminę C.
Skorzystaj ze wspaniałego przepisu na pikantną surówkę, jeśli uwielbiasz wszelkie dodatki z kiszonej kapusty, ale potrzebujesz zróżnicowania w codziennych posiłkach.
Składniki:
- biała kapusta – 2 kilogramy
- marchewka – 4 sztuki
- czosnek – 4 ząbki
- papryczka chilli – 1 sztuka
- woda – 1 litr
- ocet – 100 mililitrów
- olej słonecznikowy – 100 mililitrów
- cukier – 100 gram
- sól – 2 łyżki
- ziele angielskie – 10 ziarenek
- liść laurowy – 4 sztuki
- goździki – 5 sztuk
Przygotowanie:
Na samym początku przygotuj kapustę – dokładnie ją umyj i posiekaj wedle własnego uznania. Następnie obierz marchewkę i zetrzyj ją na grubych oczkach tarki. Obierz czosnek i pokrój go razem z papryczką chilli na drobniejsze kawałki.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie marynaty.
W garnku podgrzewamy wodę z cukrem dopóki całkowicie się nie rozpuści, dorzucamy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe oraz goździki i czekamy do momentu zagotowania. Odstawiamy garnczek z palnika i czekamy aż przygotowany roztwór przestygnie, by móc do niego dodać ocet oraz olej.
W tym czasie możemy przygotować poręczne naczynie, w którym umieszczamy kapustę z równomiernie rozłożonymi kawałkami czosnku i papryczki chilli. Przygotowane warzywa zalewamy ostudzoną zalewą i przykrywamy cięższym przedmiotem.
Surówkę umieszczamy w lodówce na co najmniej jedną dobę, by połączyła się z marynatą.
Do przepisu możesz również wykorzystać młodą kapustę, która pozwoli zaoszczędzić trochę czasu w trakcie marynowania surówki. Chrupiąca przekąska będzie pasowała do wielu dań, a dzięki swoim walorom można ją przechowywać w lodówce naprawdę długo. Smacznego!
Comments are closed.