Pyszne placki na kefirze. Napełnij wygłodniały brzuszek po ciężkim dniu, tak wyśmienitym, puszystym placuszkiem.
Poznaj sekret babcinych placków na kefirze! Ten smak i zapach przenosi mnie do dzieciństwa, kiedy spędzałam na wsi wakacje. Wtulona w babciny fartuszek nie mogłam doczekać się, kiedy placki będą gotowe do jedzenia. Napełnij wygłodniały brzuszek po ciężkim dniu, tak wyśmienitym, puszystym placuszkiem.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- ½ kg mąki
- 500 ml kefiru
- sól do smaku
- 5 łyżek masła.
Składniki nadzienia:
- duszone pieczarki
- duszona kapusta
- ser twarogowy przyprawiony ziołami
- szynka pokrojona w paski
Przygotowanie:
Kefir wymieszaj z sodą razem z olejem i jajkiem. Do płynnej masy dodaj przesiana mąkę. Ciasto będzie przyklejało się lekko do dłoni.
Zrób z ciasta kulkę, a oprószoną mąka przykryj ściereczką i odstaw na niecały kwadrans. Po tym czasie tak przygotowane ciasto podziel na osiem części. Każdą część podsyp mąką i rozwałkuj na placek.
Na jego środku ułóż przygotowany farsz i zawiń brzegi, tak aby powstał placek. Na patelni rozgrzej olej i smaż ciasto do uzyskania złocistego koloru. Ważne jest, aby patelnia była pod przykryciem.
Gotowe placki przed podaniem można polać roztopionym masłem i posolić. Warto wypróbować placki w wariancie na słodko. Do ciasta dodajemy wtedy odrobinę cukru.
Comments are closed.