Przygotujesz je w kilka chwil. Szybkie w wykonaniu placuszki ze śmietaną – pyszny smak.
Sprawdzą się na śniadanie, kolację czy deser, będą doskonałym zamiennikiem tradycyjnego ciasta.
Proste w wykonaniu, a jednocześnie sycące i rozpływające się w ustach. Przedstawiamy Ci przepis na słodkie i pyszne placuszki ze śmietaną. Gwarantujemy, że jak raz ich spróbujesz to będziesz je robić często.
Składniki na placuszki ze śmietaną
- 3-3,5 szklanki mąki pszennej
- 120 g śmietany
- 200 ml mleka
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 2,5 łyżki oleju rafinowanego
- 1 łyżeczka soli
- 60 g cukru
Przygotowanie placuszków
Lekko podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i sól. Dokładnie mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Do zaczynu dodajemy olej roślinny i jajko, następnie, stopniowo dodając mąkę, zagniatamy ciasto, aż będzie dobrze wyrobione i gładkie.
Ciasto odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy małe, okrągłe placuszki o grubości około 1 centymetra. Placki smażymy równomiernie z obu stron na rozgrzanej patelni. Na usmażone, gorące placuszki nakładamy kwaśną śmietanę, posypujemy cukrem i delektujemy się ich pysznym i delikatnym smakiem.
Comments are closed.