Moja teściowa zdradziła przepis na pożywne placuszki z mięsnym dodatkiem.
Oto prosty przepis na pożywne placuszki z mięsnym dodatkiem!
Podpatrzony od teściowej, teraz wędruje dalej w świat! To idealna propozycja, dla osób, które nie mają pomysłu co przygotować na obiad lub kolację zarówno w gronie znajomych, jak i na rodzinne posiedzenie.
Dzięki swojej uniwersalności przepis na placki z mięsnym nadzieniem sprawdza się niemal zawsze i zadowala nawet największych smakoszy!
Co więcej, farsz można modyfikować według własnych upodobań oraz preferencji smakowych zaproszonych gości. Wypełnienie można ubogacić o ziemniaki, ser czy też fasolę, a kucharza ogranicza jedynie jego własna wyobraźnia.
Teraz skupimy się jednak na podstawowym nadzieniu z mięsa wołowego oraz tajnikach pieczenia ciasta, aby stworzyć perfekcyjne placki! Będziemy potrzebowali następujących składników:
PŁYNNE:
- 150 ml kefiru
- 100 ml wody
- 50 ml oleju słonecznikowego
- odrobina bulionu warzywnego lub wody
SUCHE:
- 45 g masła
- 500 g mąki pszennej
- łyżka drożdży
- łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 700g mielonej wołowiny
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
PRZYPRAWY:
- pęczek kopru bądź pietruszki
- pieprz
- mielona czerwona papryka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Najpierw przygotowujemy głębokie naczynie, w którym mieszamy wodę z solą, a następnie wkruszamy drożdże. Taką mieszankę odstawiamy na około 10 minut, a po upływie tego czasu wlewamy kefir, dodajemy sól oraz olej.
45 gram masła topimy w niewielkim rondelku, po czym stopniowo przelewamy do naczynia z pozostałymi składnikami. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, które następnie przykrywany ręcznikiem lub kuchenną ścierką. Tak przygotowaną masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na 60 minut.
W międzyczasie szykujemy nadzienie:
- kroimy cebulę i czosnek
- mieszamy z mięsem mielonym
- dodajemy zioła, pieprz i czerwoną paprykę
- wlewamy bulion lub wodę i mieszamy
Ciasto układamy na uprzednio natłuszczony blat albo inną powierzchnię roboczą. Dzielimy je na 3 części, tak samo postępujemy z farszem.
Rękoma formujemy okrągłe placki, na każdym z nich kładziemy wydzieloną porcję nadzienia. Sklejamy krawędzie ciasta i odwracamy na drugą stronę.
Umieszczamy w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, spłaszczamy placki, a na środku wykonujemy małe, okrągłe otwory.
Comments are closed.