Przekąska pomidorowa idealna na kolacja: Znika z talerza w mgnieniu oka. Prosto i pysznie.

Niezwykle pyszna przekąska pomidorowa. Znika z talerza w mgnieniu oka. Jest doskonała jako dodatek do różnych potraw, ale również świetnie sprawdza się solo.

Jest bardzo prosta do przygotowania, a dodatkowo zrobiona jest z łatwo dostępnych i tanich produktów. Jej głównym składnikiem jest ciasto francuskie, które kupisz w sklepie, ale jeśli lubisz i potrafisz możesz wykonać go w domu.

Składniki:

  • ciasto francuskie 250 g
  • mleko 50 ml
  • pomidor 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • bazylia 1 pęczek
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Przygotuj papier do pieczenia i połóż na niego ciasto francuskie. Pokrój go na równie kwadraty, najlepiej 4 cm x 4 cm. Następnie każdy kwadracik dokładnie posmaruj mlekiem, poprzez użycie pędzelka.

Na każdą część połóż przygotowany kawałek pomidora. W kształcie powinien przypominać półcentymetrowe kółko. Na koniec dopraw pomidory pieprzem i włóż do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie posiekaj bazylię i duży ząbek czosnku. Połącz je wraz z oliwą. Dokładnie pomieszaj składniki, tak aby powstała jednolita masa.

Kiedy wyjmiesz wypieki z piekarnika, ułóż powstałą mieszaninę na pomidorach. Dodatkowo możesz je posypać solą morską. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!