Po otwarciu słoika znika w mig. Ta cukiniowa przekąska ma obłędny smak. Lepsza niż grzybki.

Cukinia to warzywo, które pojawiło się w Meksyku i Ameryce Południowej. Odmianę, której używa się w Europie wyselekcjonowano we Włoszech, skąd przybyła do Polski.

W naszym kraju znana jest pod dwoma nazwami – cukinia i kabaczek. Prezentowany przepis pozwoli na przygotowanie przetworów z cukinii.

Do przyrządzenia przetworów będzie potrzebnych kilka prostych składników:

  • cukinia – ok. 1,5 kg,
  • czosnek – 4 ząbki,
  • sól – 1 łyżka stołowa,
  • pieprz – 1 łyżeczka,
  • cukier – 3 łyżki stołowe,
  • olej słonecznikowy – 120 ml,
  • ostra papryka chili – 1 sztuka,
  • natka pietruszki –  20 g,
  • ocet – 120 ml.

Wymienione składniki w tej ilości wystarczą na przygotowanie przetworów z cukinii w dwóch 0,5 l słoikach.

Po zebraniu składników można zabrać się za przygotowania. Na początku należy umyć dokładnie cukinię i pokroić w kostkę. Ważna aby fragmenty nie były zbyt duże. Pokrojone warzywo należy wrzucić do głębokiej miski i dodać sól, pieprz oraz olej słonecznikowy według ilości wymienionych w przepisie.

Kolejnym krokiem jest wyciśnięcie 4 ząbków czosnku i dodanie ich do miski z poprzednimi składnikami. Następnie należy przygotować paprykę chili, którą należy pokroić w pierścienie. Dalej należy posiekać na drobne kawałki natkę pietruszki.

Oba składniki wsypujemy do miski i zalewamy całość 120 ml octu. Zawartość miski należy wymieszać i odstawić całość na 3 godziny.

Po tym czasie trzeba przelać zawartość miski do czystych 0,5 l słoików wraz z sokiem, który puściła cukinia. Zakręcone słoiki należy umieścić w garnku z ciepłą wodą.

Dno naczynia musi być koniecznie wyłożone ręcznikiem, najlepiej kuchennym. Wodę w naczyniu należy doprowadzić do wrzenia i gotować całość jeszcze przez 8 minut.

Po tym procesie można wyjąć słoiki. Trzeba pamiętać o sprawdzeniu, czy na pewno są one szczelnie domknięte, aby przetwory nie uległy zepsuciu.

Do ostygnięcia należy pozostawić słoiki odwrócone od góry dnem. Korzystaj ze smacznej przekąski kiedy tylko chcesz!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!