Po otwarciu słoika znika w mig. Ta cukiniowa przekąska ma obłędny smak. Lepsza niż grzybki.
Cukinia to warzywo, które pojawiło się w Meksyku i Ameryce Południowej. Odmianę, której używa się w Europie wyselekcjonowano we Włoszech, skąd przybyła do Polski.
W naszym kraju znana jest pod dwoma nazwami – cukinia i kabaczek. Prezentowany przepis pozwoli na przygotowanie przetworów z cukinii.
Do przyrządzenia przetworów będzie potrzebnych kilka prostych składników:
- cukinia – ok. 1,5 kg,
- czosnek – 4 ząbki,
- sól – 1 łyżka stołowa,
- pieprz – 1 łyżeczka,
- cukier – 3 łyżki stołowe,
- olej słonecznikowy – 120 ml,
- ostra papryka chili – 1 sztuka,
- natka pietruszki – 20 g,
- ocet – 120 ml.
Wymienione składniki w tej ilości wystarczą na przygotowanie przetworów z cukinii w dwóch 0,5 l słoikach.
Po zebraniu składników można zabrać się za przygotowania. Na początku należy umyć dokładnie cukinię i pokroić w kostkę. Ważna aby fragmenty nie były zbyt duże. Pokrojone warzywo należy wrzucić do głębokiej miski i dodać sól, pieprz oraz olej słonecznikowy według ilości wymienionych w przepisie.
Kolejnym krokiem jest wyciśnięcie 4 ząbków czosnku i dodanie ich do miski z poprzednimi składnikami. Następnie należy przygotować paprykę chili, którą należy pokroić w pierścienie. Dalej należy posiekać na drobne kawałki natkę pietruszki.
Oba składniki wsypujemy do miski i zalewamy całość 120 ml octu. Zawartość miski należy wymieszać i odstawić całość na 3 godziny.
Po tym czasie trzeba przelać zawartość miski do czystych 0,5 l słoików wraz z sokiem, który puściła cukinia. Zakręcone słoiki należy umieścić w garnku z ciepłą wodą.
Dno naczynia musi być koniecznie wyłożone ręcznikiem, najlepiej kuchennym. Wodę w naczyniu należy doprowadzić do wrzenia i gotować całość jeszcze przez 8 minut.
Comments are closed.