Kapusta w cieście skradła serce moich gości. Hit każdego przyjęcia. Poczekaj aż posmakujesz
Szukasz pomysłu na smaczną i oryginalną przekąskę?
To jest prostsze niż myślisz. Nie potrzebujesz wyselekcjonowanych szwajcarskich serów, czy wędlin prosto z rodzinnej wędzarni od „Pana wędzarnika”. Wystarczy Ci główka kapusty! Zdziwiony? Poczekaj, aż jej posmakujesz.
Przepis na tę jednoskładnikową (no prawie) przekąskę, jest banalnie prosty. Co będziesz potrzebować, aby stworzyć coś z niczego? Na początek zarezerwuj sobie 15 minut. Tak, dobrze widzisz, bo tylko 15 minut potrzebujesz, żeby stworzyć smaczną przystawkę z kapusty.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty
- 3 jajka
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- przyprawy do smaku
- woda
- garnek (duży)
Zagotuj wodę z solą w wielkim garze. W momencie wrzenia, stwórz kapuście gorącą kąpiel, ale tylko na 3 minuty, bo nie chcemy jej całkowicie ugotować. Teraz kolej na relaks. Wyjmij kapustę i odstaw do ostygnięcia. Niech biedaczka odsapnie po kąpieli we wrzątku.
W czasie, kiedy Twoja kapusta odpoczywa, Ty przygotuj dla niej maseczkę w postaci ciasta. Czyli wymieszaj jajka i majonez. Dodaj mąkę, sól i przyprawy. Możesz użyć miksera, jeśli nie chcesz nadto zmęczyć ręki. Przechodzimy do sedna. Weź głowę i zacznij ją obrywać.
Głowę kapusty oczywiście. Każdy z liści przekrój na trzy i zanurz w maseczce (cieście). Czas, aby kapusta nabrała koloru. Zanurz liście w głębokim oleju i poczekaj, aż kapusta zrobi się złota i chrupka.
Comments are closed.