Prosta przekąska z mięsem mielonym, którą zrobisz w 5 minut. Goście zachwyceni, robię ją na każdą imprezę.
Jeżeli szykujesz jakąś domową imprezę i masz ochotę podać wytrawne przekąski pomyśl o mięsie mielonym w cieście. Przygotujesz je w kilkanaście minut, a Twoi goście i domownicy nie będą mogli im się oprzeć!
Składniki
- mięso mielone (300 g)
- mąka pszenna (ilość według uznania)
- kefir (500 ml)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (1 ząbek)
- sól i pieprz do smaku
- zioła do dekoracji
- cukier (pół łyżeczki)
- soda (pół łyżeczki)
Przygotowanie
Wlej kefir do rondelka i podgrzej na kuchence, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dosyp do kefiru sodę, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zdejmij kefir z kuchenki i pozostaw na około 3-4 minuty. Dodawaj partiami mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zrobi się gęste i jednolite.
Aby zrobić nadzienie należy wymieszać ze sobą mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i zioła.
Na patelnię dolej olej na wysokość 1 centymetra. Nałóż ciasto za pomocą łyżki tworząc małe placki. Na każdy placek połóż trochę mięsa mielonego i przykryj je kolejną warstwą ciasta. Trzeba to robić dość szybko.
Comments are closed.