Prosta przekąska z mięsem mielonym, którą zrobisz w 5 minut. Goście zachwyceni, robię ją na każdą imprezę.

Jeżeli szykujesz jakąś domową imprezę i masz ochotę podać wytrawne przekąski pomyśl o mięsie mielonym w cieście. Przygotujesz je w kilkanaście minut, a Twoi goście i domownicy nie będą mogli im się oprzeć!

Składniki

  • mięso mielone (300 g)
  • mąka pszenna (ilość według uznania)
  • kefir (500 ml)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (1 ząbek)
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła do dekoracji
  • cukier (pół łyżeczki)
  • soda (pół łyżeczki)

Przygotowanie

Wlej kefir do rondelka i podgrzej na kuchence, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dosyp do kefiru sodę, sól oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zdejmij kefir z kuchenki i pozostaw na około 3-4 minuty. Dodawaj partiami mąkę, cały czas mieszając, aż ciasto zrobi się gęste i jednolite.

Aby zrobić nadzienie należy wymieszać ze sobą mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i zioła.

Na patelnię dolej olej na wysokość 1 centymetra. Nałóż ciasto za pomocą łyżki tworząc małe placki. Na każdy placek połóż trochę mięsa mielonego i przykryj je kolejną warstwą ciasta. Trzeba to robić dość szybko.

Smaż mięsne ciastka po obu stronach, aż się przyrumienią. Przekąska jest gotowa. Smaczego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!