Przepyszny, domowy chleb dla początkujących. Z tego przepisu zawsze wychodzi chrupiący i puszysty.
Jeszcze nigdy nie piekłaś chleba w domu? I obawiasz się, że wypiek się nie uda? Jeśli tak to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość.
Oto przepis na chleb dla początkujących – bardzo prosty, chrupiący i smaczny. Nie musisz się już obawiać porażki – chleb z tego przepisu zawsze się udaje i w dodatku jest szybki w wykonaniu.
Składniki potrzebne do wykonania chleba:
- mąką pszenna lub mieszanka mąki żytniej i pszennej w proporcji 3:1
- ciepła woda – 400 ml
- suche drożdże – 7 g
- cukier – 2 łyżeczki
- sól – 2 płaskie łyżeczki
- bułka tarta i tłuszcz do smarowania blachy do pieczenia
- przyprawy do smaku – w zależności od własnego pomysłu i smaku można dodać np. oregano (ok. 2 łyżki) ale nie jest to konieczne. Chlebek bez dodatku ziół jest równie pyszny.
Z powyższych składników otrzymasz całkiem spory bochenek chleba. Jeśli wolisz mniejszy chleb po prostu zmniejsz ilość składników o połowę.
Przygotowanie chleba
Pierwszym krokiem jest zrobienie zaczynu – ciepłą wodą zalej drożdże i wymieszaj. Zaczyn odstaw na ok. 10 minut. Mąkę, cukier i sól wsyp do dość dużej miski (ciasto będzie wyrastało), dokładnie wymieszaj i dodaj zrobiony zaczyn.
Wszystkie składniki dokładnie mieszaj, najlepiej dużą łyżką, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Teraz czas, by ciasto wyrosło podwajając swoją objętość. W tym celu, przykrytą ściereczką, miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce (np. w pobliże kaloryfera) na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj formę do pieczenia – wysmaruj tłuszczem i obsyp tartą bułką. Do tak przygotowanej formy włóż wyrośnięte ciasto chlebowe i zostaw na jeszcze kilka minut do lekkiego wyrośnięcia. Chleb piecz około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony chlebek wyjmij z formy, ale nie krój go od razu gorącego – może się kruszyć i rozpadać.
Comments are closed.