Wyznacznikiem dobrych przepisów jest ich uniwersalność, mimo upływu lat. Jednym z nich jest przepis na mięsne kulki w sosie pomidorowym.

Klopsy podawane są w wielu domach. Chcesz podać nieco zmienioną wersję tego dania? Skorzystaj z poniższego przepisu. Dzięki niemu odkryjesz klopsiki na nowo. Aromatyczny sos dopełni całe danie. Pulpeciki pokochają małe niejadki oraz miłośnicy mięsa.

Składniki:

Na klopsiki:

  • 500g ryżu
  • 500g mięsa mielonego (może być wieprzowe lub wołowe, wybierz takie jakie lubisz najbardziej)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Sól

Sos:

  • 300g koncentratu pomidorowego
  • 5 goździków
  • 1 średnia cebula
  • 100ml mleka
  • Sól

Wykonanie:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, wystudź. Do dużej miski wsadź mięso mielone, ugotowany ryż, jajka, mąkę pszenną, majeranek, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, możesz to zrobić za pomocą łyżki lub rękoma.

Z przygotowanej mięsnej masy uformuj średniej wielkości kuleczki. Ręce zamocz w letniej wodzie tak aby klopsiki się nie przyklejały i nie rozpadały. Do dużego garnka wlej 2 litry wody, cebulę obierz z łupinek i pokrój w piórka, wrzuć ją do garnka. Do wody dodaj goździki i sól, całość zagotuj.

Kiedy Woda zacznie się gotować ostrożnie wrzucaj do niej uformowane klopsiki. Gotuj je przez 25 minut, pilnuj aby się nie rozpadły. Po upływie określonego czasu wyjmij kulki z wody. Następnie do wody dodaj koncentrat pomidorowy, tak aby powstał sos. Jeżeli jest zbyt gesty możesz dodać mleko.

Jeśli sos ma być wytrawny zrezygnuj z goździków podczas gotowania. Całość dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Mięsne kulki możesz wrzucić do przygotowanego sosu.

Danie możesz podać z tłuczonymi ziemniakami, kaszą lub kluskami. Klopsiki możesz zajadać w towarzystwie pieczywa lub serwować je bez niczego. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!